Kunst Prikkels

Prikkels – 1

Leven

Als je gevoelig bent voor prikkels en indrukken van buitenaf en je alles met een meer dan gemiddelde intensiteit beleeft, dan kan het wel eens teveel worden. Of dat je ziek wordt. Als je maar lang genoeg naar iedereen hebt geluisterd. Het ook nog iedereen naar de zin wilt maken en steeds weer de grens verlegt of aanpast. Of oververmoeid raakt en afspraken af moet zeggen omdat je het niet meer aankunt te praten of bezig te zijn. Dan wil je alleen zijn.

Mensen om je heen die weten en ook begrijpen wat er aan de hand is, geven je de kans tijd voor jezelf te nemen en rust te hebben. Hopelijk leer je er weer iets van. Al is het maar bijtijds de grens aan te geven. ‘Tot hier en niet verder. Ik heb tijd en ruimte voor mezelf nodig’. Door die rust en soms ook afzondering in te bouwen doe je energie op om de dagelijkse besognes weer tegemoet te treden.

Er zullen altijd mensen zijn die het niet kunnen of willen begrijpen. Die afhaken als je zo nu en dan ‘neen’ zegt en voor je eigen welbevinden zorgt. Dat wordt niet op prijs gesteld, dan ben je egoïstisch of ongezellig. Of, en misschien nog erger, mensen die vragen of je nou nóg niet ‘beter’ bent? In hun beleving heeft het lang genoeg geduurd, je bent toch niet ziek? Zo wordt het uitgelegd.

Helaas is hooggevoeligheid een karaktereigenschap die ook nog eens voor veel verdriet kan zorgen want als mensen zo over je praten of denken, kan dat bovenop de vermoeidheid en het niet prettig voelen ook nog eens een domper of een aanslag op je zelfvertrouwen zijn. Het is dus ‘zaak’ stevig in je schoenen te staan. Alsof dat nog kan.

Ik zie het niet als ziek, maar ‘behept zijn’ met deze karaktereigenschap. Als ik te vaak mijn grens heb overschreden en soms gebeurt dat gewoon, dan word ik onrustig, slaap slecht, ben oververmoeid of ga door de drukte om me heen transpireren. Dan wordt steevast gevraagd of ik last van opvliegers heb.

Het is niet altijd fijn me zo te voelen, maar het is er en ik kan niet anders, zou niet weten hoe. Alles komt met een klap binnen en heeft veel tijd nodig om verwerkt te worden. Dat kost bergen energie. Mensen die hooggevoelig zijn hebben voor zichzelf ruimte, tijd en rust nodig. Zij hebben niets tegen jou, maar zij zijn een beetje moe.


Vorig bericht
Atelier
Volgend bericht
Weerzien

24 reacties. Plaats een nieuwe

 • Moest even slikken…. las het echtgenoot voor en hij vroeg of het over mij ging? Ik bewaar je stukje als troost en kracht. Dank je!!!
  Prachtig geschreven.

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  augustus 29, 2014 19:42

  Ja, ik herken het Ellie en ik weet het. Ik kwam er ongeveer 10 jaar geleden achter, maar er is nog veel onbegrip. Moedig en goed dat je het hier ter sprake brengt, al zullen er altijd personen zijn die het niet willen begrijpen, omdat ze het domweg niet kunnen invoelen. Lieve groet!

  Beantwoorden
 • Wat herken ik dit. En zulke opmerkingen komen bij een hooggevoelig persoon extra hard binnen.
  Maar wat ik ook besef: als hooggevoelige kun je intenser genieten van (fijne) dingen dan anderen. Een voordeel van hooggevoeligheid.

  Beantwoorden
 • Ja helemaal waar, Selma, intenser genieten is er zeker bij, zowel van de fijne als de minder fijne dingen. Dank voor je mooie reactie 🙂

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  augustus 29, 2014 20:13

  Een voordeel van hooggevoeligheid is inderdaad dat je intens(er) kunt genieten. Dat ervaar ik ook wel regelmatig. Maar genieten geeft ook prikkels en dat resulteert (bij mij althans) soms weer in een vorm van vermoeidheid. Goed dat je dit onderwerp aansnijdt Ellie…

  Beantwoorden
 • Zoveel mensen hebben er last van, maar veel mensen durven er niet over te praten, bang dat zij 'gek' gevonden worden. Dank voor je mooie reactie, Jannie! Lieve groet 🙂

  Beantwoorden
 • Hier zit er één te gloeien! Dank Marnel voor dit mooie compliment xxx

  Beantwoorden
 • Jannie, heel herkenbaar! Altijd verdedigenof uitleggen, daar weer energie in stoppen! Zo langzamerhand leer ik dat niet meer te doen, me gewoon terug te trekken en geen telefoon op te nemen om maar een paar dingen te noemen. X

  Beantwoorden
 • Als iedereen nu een beetje behept is met wat meer wederkerigheid, empathie, begrip en andere leuke eigenschappen, kunnen we met zijn alleen gewoon lekker anders blijven. Heel stoer en mooi geschreven Ellie!

  Beantwoorden
 • Ik ben het helemaal met je eens, Jaap! Dank voor deze bijzonder mooie reactie en het compliment 🙂

  Beantwoorden
 • Ik weet precies wat je bedoelt, Ellie. Je mag je ook best wat minder aantrekken van wat anderen denken. En boek gewoon eens een maand voor jezelf. Toevallig heb ik gisteren een aantal instanties gebeld dat ik geen afspraken in september wil en dat deze afspraken naar een latere datum verzet moeten worden. Dat gaf me zo'n gevoel van vrijheid! Ongelooflijk. Je moet het eens proberen. Sommige afspraken kunnen best wachten…
  Warme groet XXX

  Beantwoorden
 • Mooi verwoord Ellie. Ik heb er een paar boeken over gelezen dus ik begrijp wel een beetje hoe dat moet voelen voor je.

  Beantwoorden
 • Dank je wel, Mies!

  Beantwoorden
 • Mieke, een mooie reactie van jou en je zet me erg aan het denken. Misschien ga ik toch eens mijn agenda 'opschonen'. En ja, ik probeer mijn eigen gang te gaan, wat andere mensen er ook van zeggen of denken of vinden, maar dat vind ik niet altijd gemakkelijk….Lieve groet xxx

  Beantwoorden
 • Ik vergeet nog te vragen: is dat een werk van jou #schilderij ?

  Beantwoorden
 • Als ik zo zou kunnen schilderen…ik ben er erg van onder de indruk…de kleuren en de uitstraling die het heeft vind ik prachtig, Mieke. 'Moest' ik gewoon bij dit 'stukje' plaatsen 🙂

  Beantwoorden
 • hier is nog zo'n gevoelig zieltje… en wat heb je het mooi en herkenbaar onder woorden gebracht Ellie, fijn.

  Beantwoorden
 • Het fijne ervan is dat je elkaar 'herkent'…het voelt als steun! Dank ook voor het compliment!

  Beantwoorden
 • Een paar jaar geleden moest ik een test doen voor de opleiding voor verpleegkundige. Eén van de uitslagen van de vele onderwerpen gaf aan dat ik goed in een groep functioneer, maar voor mijn eigen gemoedsrust mezelf niet afhankelijk maak van een groep. Ik word er onrustig van als ik te vaak te veel mensen om me heen heb. Vooral in mijn hoofd ontstaat dan chaos die ik wandelend weer tot rust breng. Of schrijvend, maar wat en hoe ik schrijf ontstaat vaak al wandelend. Mooi stukje!!

  Beantwoorden
 • Het is fijn reacties van mensen te krijgen die zich herkennen in mijn stukje! Ook weer zo'n reactie van jou, 'warboelwoordenspel-Wilma'…ik weet nu zeker dat er begrip voor is en dat geeft een goed gevoel!

  Beantwoorden
 • Er zijn mensen die leven in een tempel op een hoge berg, gaan in de kleermakerszit zitten, en zeggen hmmmmmmmmmm.
  Ik heb geen tempel, hoewel mijn huisje is mijn tempeltje, leef op een hoge berg, kleermakerszit verruilt met een luie bank, handen in de nek, achterover leunend en dan luisteren naar muziek en dan gebeurt er iets, lijkt wel of er deurtjes opengaan, mijn gevoel gaat leven, energie stroomt, de zin komt weer binnen, kan er weer tegen. Is dat hooggevoelig, weet niet, maar het voelt wel goed.
  Trouwens Ellie ik vind het fijn, dat je het bezit, dat is toch gewoon Ellie.

  Beantwoorden
 • Hier zit nu iemand met een brok in de keel en ontroerd door zo'n mooie reactie! Het geeft me weer spirit om door te gaan met schrijven, dank je wel, André!

  Beantwoorden
 • Liefje, ik ben trots op je dat je dit geschreven hebt en gezien het aantal reacties heb je het goed beschreven.Mooi om te zien dat veel lezers zich hierin herkennen maar belangrijker is dat mensen je nu misschien beter begrijpen.
  liefs Wilko x

  Beantwoorden
 • Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Een mooie reactie van jou xxx

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan