Inspiratie op woensdag-schrijfdag

Inspiratie

Leven, Schrijven

Woensdag – Schrijfdag is het vandaag, maar ik kan jullie vertellen dat lunchtijd al voorbij is. Het zelfs al later in de middag is. Tot nu toe nog geen letter op papier.

Vanochtend heb ik niet langer geslapen, wel langer op bed gelegen. Wakker geworden met een nare hoofdpijn. Daar heb ik vaker last van. Iets in de genen. Zo’n hoofdpijn waarbij je misselijk bent en de wereld je gestolen kan worden. Liefst in het donker ligt. Geen gedoe.

Na een pijnstiller, relaxt tegen de kussens aan en ogen dicht, is de pijn gezakt en het gelukt de dag te beginnen. Heb warempel zin in koffie. Doet wonderen. Ontbeten heb ik niet. Nu eindelijk schrijvend met een wattig hoofd en af en toe een hap van de boterham met kaas.

Ik ben er weer. Toch niet helemaal. Inspiratie om te schrijven of wat dan ook te doen, is ver weg. Aantekeningen, en dat zijn er veel, spreken mij niet aan. Kan ik iets vertellen over de tekenlessen die ik volg? Over gisteren? Dat ik na de ‘witte-jas’ koffie zou gaan drinken en het bezoekje tot na het avondeten heeft geduurd? Over het nieuws waar ik vanochtend met een schuin oog naar heb gekeken? De natuur? Over Sam? De stapel boeken die ik wil lezen?

De huizenjacht waar ik onderhand een beetje moedeloos van word? Het wonen op een vakantiepark en dat ontzettend graag achter mij wil laten? Heb inspiratie in blogpost van anderen gezocht. Ook op internet. De ‘trommeltjes’ in mijn hoofd geopend. Zit daar iets in? Misschien een leuke herinnering waar ik over kan schrijven? Tenslotte zijn die er genoeg.

Dat ik wacht op een voorraad lijstjes die onderweg is? Ik mij erop verheug weer inktportretjes in te lijsten. Mooi om cadeau te geven. Ontzettend leuk is het als mensen er een kopen. Geraakt worden door mijn werk. Het in hun huis willen hebben. Dat is heel inspirerend. Maar ik dwaal af.

Iedere dag gebeurt er wel iets waarover ik kan schrijven. Vandaar al die aantekeningen, maar vandaag is er niets wat mij kan bekoren. Door bezigheden die ‘moeten’ verdwijnt soms de inspiratie achter slot en grendel. Wat ik ook probeer, lezen, fietsen, wandelen of mijmerend in een stoel, een leuk stukje schrijven lukt dan niet. Zoals vandaag. Vandaag vertel ik hoe ik tot hier ben gekomen.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan? En dan bedoel ik niet alleen om te kunnen schrijven. Ook voor andere dingen. Om te schilderen bijvoorbeeld. Of om te fotograferen. Waar gaan jullie heen? Waar zijn mooie plekjes om vast te leggen?  Voor wandelingen en fietstochten? Gebeurt dat op de bonnefooi of met uitgestippelde routes? Misschien hebben jullie ideeën. Die mogen natuurlijk hier gepost worden. Zo kunnen de lezers op mijn blog ook geïnspireerd raken. Niet in het minst ‘ikzelf’.

Zoals gezegd, vandaag zit alles op slot. Ik kruip op de bank en pak een boek. Geen roman, geen thriller, maar een ‘lezen-doen- en-leren-boek’ van Julia Cameron, ‘The Artist’s Way’. Een echte aanrader. Misschien komt de inspiratie dan vanzelf weer.

IMG_4789

 

Vorig bericht
Foto’s – 13
Volgend bericht
Herinnering – Leunstoelen

38 reacties. Plaats een nieuwe

 • mark mertens
  februari 7, 2019 09:41

  Goeie morgen Ellie,
  Wakker worden met hoofdpijn? Eén of andere variant van migraine? Ik lees ook dat je brood met kaas eet als ontbijt! Probeer ‘s ‘t volgende: 1 tas lauw water op je nuchtere maag, dat brengt rust in je spijsverteringsstelsel ! Neem ipv brood wat tarwe- of rijstvlokken met ‘n kleine hoeveelheid noten, enkele stukken fruit, wat honing en halfvolle melk of sojamelk. Zo’n ontbijt verteer je makkelijker en geeft je ‘n enorme boost aan energie!
  Mijn inspiratie voor poëzie & schilderen haal ik zowat overal.
  Na lang heb ik vorige maandag nog ‘s ‘n gedicht geschreven ‘mark groet ‘s maandags de dingen’ met vooral nieuwsjes uit de krant.
  Mijn w.o.p. (work in progres) en bijna klaar is een afbeelding van Jakob Smits ‘de discipelen van Emmaüs’ dat op het attest van mijn plechtige communie van 1963 staat!
  Mijn volgend werk komt uit de eindejaars fotokrant; het toont de ‘service dog’ ‘n labrador van oud president Bush sr. die trouw bij zijn kist slapend waakt!
  Na 4 academiejaren schilderen, was ik dit jaar op ‘t nippertje nog ingeschreven voor mijn 1ste jaar tekenen. Ik krijg echter geen fatsoenlijke rechte lijn getrokken omdat ik ‘den bibber’ heb in mijn handen (bijwerking van medicatie)
  Morgen vermoord ik mijn psychiater, als hij mijn medicatie niet vermindert!
  Morgen is het ook exact een half jaar geleden dat ik mijn laatste sigaret rookte.
  En om dat alvast te vieren ga ik straks met m’n beste kameraad een sauna doen.
  (Jakob Smits was een Rotterdams schilder die in Mol is komen wonen, omdat hij verliefd was op het Kempisch landschap. In Mol-Sluis heeft hij een prachtig museum in een grote oude pastorie!) Groet uit Mol
  mark

  Beantwoorden
  • Rita De Maertelaere
   februari 7, 2019 16:44

   Wat fijn te lezen dat er nog mensen uit Mol “Ellie” kennen!
   Misschien kent u mij dan ook wel?ben er geboren en getogen!

   Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 7, 2019 19:42

   Marc, dank voor je reactie, leuk je hier te ontmoeten! Allereerst, ik begin de dag altijd met kwark, noten en fruit, pas rond lunchtijd crackers en kaas. Gisteren was einde middag dat ik voor het eerst iets at en geen zin had in zuivel en fruit, vandaar de boterham. Ik heb heel veel last van migraine gehad, twee dagen in bed en derde dag met zonnebril op in huis. Gelukkig niet meer, laten we het houden op een milde variant. Wat fijn dat je ook schildert, ik wist het en weer een gedicht hebt geschreven, zal het op fb opzoeken. Tekenen kon ik ook niet, maar leer het nu volgens de Betty Edwards methode, ken je die? Ik ben in 1994 na 25 jaar gestopt met roken, dan kun jij het ook, houd vol 😐

   Beantwoorden
 • Oh Ellie, hoe herkenbaar! Het belang van een helder hoofd werd mij pas duidelijk toen het niet meer gevuld werd met veel en zware werkzaken (hoofdpijndossiers): de helderheid die toen opkwam als de zon, daarin zat en zit de inspiratie. De dingen die ik zie met een vol hoofd ‘raken’ de creativiteit niet, zie ik ze met een leeg, helder hoofd dan gaan ze borrelen en uitbreiden, alle kanten op. Zo ken ik jou ook, je haalt inspiratie overal, als je hoofd er voor open staat. Kan staan. Niet twijfelen, niet ongerust maken, lach erom want het borrelen komt vanzelf weer. Gisteren las ik ergens ‘ik hou van hutspot’ en grinnikte meteen: ik niet maar wel van zelfspot. Dat zinnetje, dat komt geheid ergens terug. Ik wens jou zinnetjes, om te planten, om te laten borrelen. Vandaag niet, dan morgen. Of volgende week.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 7, 2019 19:49

   Cora, je drukt precies goed uit hoe het werkt bij de inspiratie. Het valt en staat bij mij ook met een helder hoofd, dan pas kan creativiteit stromen. Voor het ‘echte’ schrijven helpt het vaak om 10 minuten non stop te schrijven en bij de tekenles heb ik het advies ‘blind contour tekenen’ gekregen. Allebei heel goed om op gang te komen, los en vrij te zijn, uit het hoofd. Ik vertrouw er ook op dat alles weer gewoon gaat borrelen en sprankelen 😊 dank voor je mooie reactie ❤️

   Beantwoorden
 • Donderdag-Ellie-lees-dag. Heb er toch weer van genoten, jouw hersenspinsels zijn op zichzelf staand herkenbaar en leuk om te lezen.
  Liefs Joke G.

  Beantwoorden
 • Het begin van je dag was al niet echt een bron van inspiratie. Ik wil eerst zeggen dat ondanks je geen inspiratie had het een fijn, herkenbaar lees stukje geworden is. Ik kan er wat mee door de herkenning.
  Dat geeft mij inspiratie. Ik haal inspiratie uit de mens. Dagelijks werk ik met mensen die in een situatie zitten die ze niet kiezen. Regelmatig zitten daar inspiratie bronnen tussen. Hun kracht, hun lijden, hun blijheid, hun verlangen, etc. Het gaat soms om iets kleins, maar kan mij door laten gaan met een kracht die ik even kwijt was.
  Jij kan dat ook!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 7, 2019 19:57

   Heel fijn Marnel dat mijn stukje iets voor je betekent, dat het jou inspiratie geeft. Een groter compliment kun je mij niet geven, dankjewel ❤️ Mooi ook dat jij uit je werk zoveel kracht haalt. Ik ‘ken’ je nu inmiddels een beetje en weet hoe het het soms ook helemaal niet-leuk voor je is. Chronisch ziek zijn is echt ballast, dat weten we allebei, fijn dat we elkaar dan zo een steuntje of complimentje kunnen geven.

   Beantwoorden
 • Inspiratiebronnen zijn onze psychische vitamientjes!!!
  Misschien helpt even een peptalk met jezelf en vervolgens kies je er één uit die je uitwerkt in een tekening/ schets:
  – waar knap jij van op? een wandeling misschien?
  – waar heb jij nu trek in? kopt thee?
  – waar heb jij nu zin in? even hardop gillen misschien?
  – waar droom je van? een verre reis?
  – wat doet je wat? een roos die bloeit?
  – wat ontroert je? een klein kind met een wijze boodschap?
  – waar ben je gek op? op je poes?
  – wat maakt je gek? uit je dak gaan? feestjes?
  – wat vind je wwanzinnig?
  – wat wind je op?
  – waar doe je alles voor?
  – waar krijg je de kriebels van?
  – waar baal je van?
  – waar kijk je naar uit?
  – wat vind je lekker?
  – wie vind je inspirerend?
  – wie mag er zijn van jou?
  – wie zou je nu willen ontmoeten.

  verder allerlei thema’s natuurlijk:
  de natuur,
  schets je lievelingslandschap
  je favoriete plekje in de natuur
  jezelf wandelend in de natuur
  liggend aan het water
  in de bergen
  slapend onder een boom
  de jaargetijden

  vuur/aarde/lucht/water

  dieren:
  je poes kan een inspiratiebron zijn.
  een stukje van zijn vacht bijvoorbeeld.
  of hoe ziet zijn oog er uit?

  planten en bloemen
  teken je lievelingsbloem
  of maak een boeket op papier
  of teken alleen de bladeren
  enz.

  kijk eens naar buiten uit je raam.
  wat zie je daar? hoe vaak zie je dat? inspireert het? of zou je het willen veranderen?

  enz.

  succes lieve Ellie!!!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 7, 2019 20:01

   Marleen wat een uitgebreide aanvulling op mijn stukje. Zoveel inspiratie tips, die kan iedereen gebruiken, geweldig! Dankjewel daarvoor! Ik bewaar ze in elk geval bij al mijn andere aantekeningen. Zo hoeft aan inspiratie geen gebrek te zijn xxx

   Beantwoorden
 • Bij is de mist (van de januari dip) eindelijk helemaal opgetrokken. Inspiratie voor schilderen doe ik op door iets wat ik zie. Dat kan buiten zijn, of in een boek of op een ansichtkaart. Inspiratie om te schrijven borrelt bij mij zomaar naar boven. Ineens is het verhaal er en dat moet er op één of andere manier uit.
  Pianospelen doe ik eigenlijk elke dag. Die motivatie is er eigenlijk altijd en ik zou veel langer willen spelen dagelijks, maar dat is voor de buren niet fijn.
  Ik schrijf een boek voor mijn kleinzoon “De schatkist van Jelle”. Dat moet af zijn voor zijn verjaardag. Daar heb ik niet altijd de inspiratie voor. Dan bedenk ik dat het af moet en besluit voorlopig niet te tekenen of schilderen. Dat lukt niet, want dan mis ik het schilderen.

  Misschien is die vaste woensdag als schrijfdag een minder goed idee dan je aanvankelijk dacht.
  Is het misschien een idee om per dag te bekijken wat er voor inspiratie is voor die dag.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 7, 2019 20:11

   Wilma, ook van jou allerlei manieren waardoor je geïnspireerd kunt raken en waar de lezers ook weer inspiratie uit kunnen halen. Dankjewel! Schrijven, tekenen, schilderen, pianospelen, zoveel moois als hobby! Ik heb de woensdag als schrijfdag gepland omdat ik steeds wiebelde, schrijven en dan wilde ik schilderen, schilderen en dan wilde ik schrijven. Zo is het voor mij beter, woensdag-schrijfdag, zitten en beginnen voor ‘donderdag-Ellie-lees-dag’ (zoals Joke het hierboven noemt) 😊 het heeft ook een beetje te maken met het feit dat ik wat minder energie heb dan ik zou willen.

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  februari 7, 2019 12:21

  Dag Ellie, ook dit is herkenbaar voor mij, behalve dan die hoofdpijn. Mijn creativiteit slaat ook dicht als er andere zaken zijn die ‘moeten’. Zoals nu, dat de tweeling ziek is en wij ze al de hele week opvangen en verzorgen, en ook inmiddels ziek aan het worden zijn. Tussendoor is er nog de renovatie van de badkamer. Ik los het op door het te laten gebeuren, ik zie wel hoe het loopt en daar kan dan soms ook de inspiratie uit voortkomen doordat het zich dan spontaan aan kan dienen. Ik weet dat het meestal weer terugkomt en dat ik er dan extra blij en dankbaar van wordt. Hopelijk kun jij het ook even loslaten, dan zoekt het vanzelf weer een uitweg. Lieve groet!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 7, 2019 20:15

   Jannie, zo te lezen ben ik niet de enige waar de inspiratie op slot gaat met een vol hoofd. Cora benoemde het hierboven ook al en vast meer mensen hebben er last van. Je kunt je dan immers niet los en vrij voelen. Leuk ook om te lezen dat jij het laat gaan waarna er vanzelf weer iets gaat bruisen, goede tip! Warme groet xxx

   Beantwoorden
 • Inspiratie is zo’n woord dat eigenlijk niet zo bij me past hoewel ik wel denk te weten wat je bedoelt. Ik schrijf op woensdagavond. Punt. Niets meer en niets minder. Gewoon omdat ik het leuk vind om te doen. Lekker een paar uurtjes achter mijn toetsenbord. Want één ding staat bij mij voorop: dat het echt ontspanning is. De ene keer is het resultaat natuurlijk beter dan de andere keer. Je kunt niet altijd in vorm zijn. Daar zit ik dan niet zo mee. Misschien heb ik het geluk dat ik zelden na hoef te denken waar ik over schrijf. Er tjoept altijd wel iets naar boven.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 7, 2019 20:24

   Mies, jij bent een geboren schrijftalent! Het moet maar eens gezegd 😊 Ik schrijf ook altijd op woensdag, vaste dag in de week, dat weet ik, staat vast en begin. Meestal lukt het ook wel, er gebeurt genoeg waarover ik schrijven kan. Soms echter is het zo druk in de bovenkamer, dat het gewoon niet lukt, al heb ik aantekeningen en concepten genoeg. De aandacht wordt dan door de gebeurtenissen in dat drukke hoofd opgeëist. Uiteindelijk heb ik nu toch iets geschreven en daar zag het ‘s ochtends niet naar uit. Ben er dus wel blij mee!

   Beantwoorden
 • Mooi Ellie…..Lieverd….Laat t allemaal los…….maak je hoofd leeg…..dan is het er ineens XX

  Beantwoorden
 • Och lieve Ellie als er geen inspiratie is niet erg. De volgende dag schijnt de zon door het raam en alles is weer anders, na regen komt zonneschijn.
  Zo vergaat het de mens.
  Nog de maand februari dan langer licht, voorjaar breekt aan.De eerste sneeuwklokjes en crocusjes steken hun kopjes op. Neem tijd voor ontspaning wandelen, goede voeding en slaap belangrijk om ons fit te voelen. Los te laten op momenten.
  Niets moet alles mag op z,n tijd.

  Lieve groet van Trudy 👒💐🌞

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 7, 2019 20:31

   Lieve Trudy, als jouw woorden niet inspirerend zijn voor de lezers en voor mij, dan weet ik het niet meer. Ze zijn zo waar…dank daarvoor! Lieve groetjes xxx

   Beantwoorden
 • Inspiratie komt en gaat. Heb ik het een periode niet, dan is dat ook prima.
  Dan doe ik gewoon ongegeneerd lekker niks.
  Want dat heeft een mens soms gewoon nodig.
  xx

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 8, 2019 10:37

   Zo eenvoudig als jij het zegt Ka, zo is het natuurlijk ook. Ik weet wel, niets moet alles mag, maar soms kost het mij moeite dat te accepteren. Terwijl niets doen er juist vaak voor zorgt dat ergens iets begint te borrelen 😊

   Beantwoorden
   • Coby Kraaijeveld
    februari 9, 2019 11:14

    Hoi Ellie, alweer zo herkenbaar jouw stukje over gebrek aan inspiratie wat betreft het schrijven. Ik denk dat je daar niet zo zwaar aan moet tillen hoor, want dat komt vanzelf wanneer er weer ruimte is ..helemaal goed.
    Mijn schrijfader is na zoveel jaren iedere dag met gedichten en poëzie bezig te zijn geweest ook helemaal dichtgeslibt en ik het begin probeerde ik ook iedere keer toch weer een gedicht eruit te persen…maar zo werkt het niet.
    Creativiteit en inspiratie zijn volgens mij dingen die je niet echt kunt sturen…dus Ellie go with the flow
    Fijn weekend hoor en natuurlijk liefs

    Beantwoorden
    • Ellie Schmitz
     februari 9, 2019 21:18

     Lieve Coby, je laat zien dat het soms niet zo vanzelfsprekend gaat wat betreft schrijven. Ook al wil je graag, maar het toch uiteindelijk loslaat en dat je daar ook rust in kunt hebben. Je hebt gelijk dat inspiratie en creativiteit niet altijd te sturen zijn. Naast veel tips hier hoe men geïnspireerd raakt ook fijn van jou te lezen dat het niet altijd vanzelfsprekend is te kunnen creëren. Mooi weekend xxx

     Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  februari 9, 2019 11:14

  Hi lieve El,
  Heb nog niet gelezen wat anderen schreven, anders raakt mijn inspiratie op.Hihi.
  Raak niet van streek, inspiratie is niet een eeuwig durende aanwezige stroom. Inspiratie komt en gaat zoals alles in dit leven.
  Wat je doet hoort bij jou, weet je nog: je kunt niet kwijtraken wat bij jou hoort al zou je het weggooien.
  Klamp je er niet aan vast want dan verstik je jezelf en je creativiteit.
  Jouw leven is gevuld met heel veel verschillende zaken en een grote moot is creativiteit.
  Dat komt bovendrijven wanneer je het loslaat, want het hoort bij jou.
  Tenslotte heb je bovenstaand stuk geschreven terwijl je geen inspiratie had en je hebt een aantal mensen geïnspireerd tot een reactie op jouw tekst.
  Houd moed, lieve Ellie, je kunt het.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 9, 2019 21:22

   Ik weet het Athy, het is een golfbeweging, inspiratie komt en gaat. Er spelen zoveel dingen mee, vooral het vrij voelen van druk, verplichtingen en de gedachtenstroom. Het was leuk te ervaren dat zonder inspiratie toch het stukje is ontstaan. Dank voor je mooie reactie, Athy ❣️

   Beantwoorden
 • je stuk heeft veel lezers geïnspireerd Ellie!
  heel bijzonder al die waardevolle persoonlijke tips.
  mijn ervaring is dat ik het moet hebben van de tegenoverliggende plek 🙂 dus bij hoofdpijn niet aan je hoofd werken, maar aan je voeten – het gaat om balans, evenwicht. dat laat Betty met haar toverogen zien met tekenen: niet tekenen wat je ziet, niet het voorwerp, maar de negatieve ruimte – de lijn er omheen.
  een mens is een regenboog, aan de ene kant van het spectrum ontvangen we inspiratie, aan de andere kant van het spectrum zit de vaste grond – mijn ervaring is dat ik die grond moet koesteren; met mijn voeten op de aarde, lopen, alleen maar lopen, wat Indianen doen in hun Vision Quest en bedevaartgangers naar Santiago drijft – ik krijg lucht en energie van lopen, mijn zintuigen gaan open – zeker bij hoofdpijn en migraine werkt niets zo goed als aarding – als de energie ver te zoeken is een heet voetenbad en een frisse appel voor de maag, dan zakt de energie die opgestuwd is in het hoofd omlaag en kun je gaan lopen, fietsen kan ook 🙂 en dan laten gebeuren wat gebeurt, laten komen wat komt: inspiratie 🙂
  dikke liefs inspirerend mens dat je er bent!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 9, 2019 21:43

   Lieve Anne, hoe mooi jij dit verwoordt en en passant veel inspiratie geeft! Precies goed omschrijf je de tekenmethode van Betty Edwards, niet het voorwerp het positieve, maar de negatieve ruimte tekenen. Lopen en fietsen, het geeft lucht en pep. Daardoor ook komen lichaam en geest in balans, pas dan kan men openstaan voor wat zich aandient. Zo borrelen er weer ideeën op. Pas dan verzet men zich niet en kan gebeuren wat gebeurt. Ik weet dat het zo werkt, maar soms vergeet ik door drukte van allerlei mij eraan over te geven. Fijn dat jij het hier benoemt. Dank voor jouw inspirerende bijdrage aan mijn post, de lezers zullen er ook blij mee zijn. En je sluit af met een mooi compliment 🙏🏻 ❤️

   Beantwoorden
 • Schrijven is een ambacht en dat betekent soms hard werken. Inspiratie komt en gaat zonder uitleg en zonder rekening te houden met onze agenda. De kunst is om te blijven schrijven ook al is het bagger. Uiteindelijk komt die flow weer en ontstaat er iets magisch. Je hebt het toch maar weer heel mooi en duidelijk onder woorden gebracht.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 10, 2019 14:47

   ‘De kunst is om te blijven schrijven ook al is het bagger’, dat is wel zoals het is, Sonja. Schrijven is ontzettend hard werken. Het non-stop schrijven, de kunst dus om door te gaan is vaak de manier om weer verder te kunnen. Dank voor je compliment xx

   Beantwoorden
 • Voor inspiratie heb je twee ingrediënten nodig:
  1. Stilte (de ruimte om te kauwen en herkauwen)
  2. Techniek

  Beantwoorden
 • Elbert Gonggrijp
  februari 9, 2020 21:16

  Je vraagt je af waar anderen hun inspiratie vandaan halen. Voor mij met mijn poezie is dat duidelijk: mijn naaste omgeving, mijn liefste, de natuur en het denken. Speciaal ga ik daarvoor naar de duinen die in mijn ogen altijd anders zijn: het tijdstip, het weer, de seizoenen. Daar vind ik de rust en komen de woorden die ik inspreek in mijn IPhone vanzelf…..

  Beantwoorden
  • Elbert, wat leuk je hier te zien, welkom! Mooi zoals jij je inspiratie laat vloeien in de duinen en dan ook nog in een omgeving waar ik regelmaig kom en die voor mij altijd voelt als ‘thuiskomen’. Heerlijk dat je een plek hebt om heen te gaan en je rust vindt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan